In een eerdere posting schreef ik dat .htaccess bestanden nuttig kunnen zijn om de inhoud van mappen af te schermen. Dit is natuurlijk zo, maar aan .htaccess bestanden blijken nadelen te kleven waar ik niet eerder over heb nagedacht. Zo leidt een .htaccess bestand tot licht prestatieverlies van de server aangezien telkens, bij het opvragen van elk document, het .htaccess bestand door de server wordt geladen. Ook kijkt Apache telkenmale alle mappen op de webserver na om te zien of er .htaccess bestanden zijn waar het rekening mee moet houden.
De regel blijkt te zijn: heb je compleet beheer over een server, gebruik dan geen .htaccess bestanden. Heb je alleen de beschikking over een afgeschermd deel van de server (bijvoorbeeld via een internetprovider) dan komen .htaccess bestanden van pas.
Maar, wat moet je dan wel gebruiken als je het complete beheer over een server hebt ? Het antwoord is: de <Directory> sectie in de Apache server configuratie bestand (bijvoorbeeld /etc/apache2/apache2.conf).
Continue reading ".htaccess bestanden en voortschrijdend inzicht" »
Als je net als ik wel eens webapplicaties bouwt, dan wil je natuurlijk voorkomen dat bezoekers de inhoud van de mappen kunnen doorstruinen om te zien welke bestanden daarin staan. Als je een map naar je server uploadt, dan is de inhoud daarvan standaard gewoon voor een ieder inzichtelijk. Om dit te voorkomen maak ik gebruik van verschillende .htaccess bestandjes. Deze (tekst)bestandjes dienen ertoe om bijzonderheden met betrekking tot mappen (en submappen) nader te regelen. Je kunt hierbij denken aan authorisatie, authenticatie, vormgegeven foutmeldingen, rewriting van urls en cache control.
Continue reading "Inhoud van mappen beschermen met .htaccess" »
Als je een testserver aan het bouwen bent dan wil je meestal ook dat je hiermee kunt mailen, anders kun je bepaalde protocollen niet goed uitproberen. Het is aanbevolen om proefopstellingen van servers lokaal te gebruiken, dus zonder dat er bestanden moeten worden geuploadt naar een webserver. Om lokaal een server te kunnen gebruiken is het aanbevolen om Xampp te downloaden. Om vanaf de lokale server mails te kunnen verzenden is het aanbevolen om vervolgens phpmailer voor php5 te downloaden en uit te pakken.
Continue reading "Phpmailer via Gmail" »
Iedereen die een server beheert kent het belang van uptime, ofwel: het ding moet altijd bereikbaar zijn. Helaas, elke server heeft momenten dat het het even laat afweten. Omdat je niet de hele dag kunt controleren of de server on-line is kun je wel wat hulp gebruiken. Ik werk nu zelf al een tijdje met het gratis MyServerAlert en ik ben daar redelijk tevreden over.
Continue reading "Is je server nog steeds on-line" »
Soms heb je van die technieken waarvan alleen de naam al geweldig is. Zo ook in het geval van APIPA.
APIPA, ofwel Automatic Private IP Adressing, is een eigenschap van Windows en het houdt een vorm van DHCP failover in. Met APIPA delen Windows apparaten zichzelf automatisch een IP adres toe, als zij geen IP adres van een DHCP server krijgen toegewezen en niet staan ingesteld op een vast IP-adres. APIPA komt in alle moderne versies van Windows voor (behalve Windows NT).
Continue reading "APIPA netwerk" »
Als je wilt beschikken over een eigen server dan kun je natuurlijk een dedicated server huren of een colocated server in een datacenter onderbrengen. De kostprijs voor een dedicated server bij een Nederlandse provider varieert tussen 60 en een paar honderd euro per maand. Een colocated server kun je al vanaf 20 euro per maand in een datacenter onderbrengen. Een dedicated server kan grotendeels door een provider voor je worden onderhouden. Het installeren en zelf onderhouden van een colocated server kan echter een behoorlijke klus zijn. Bovendien kost een beetje server al snel 800 euro of meer. Het kan tegenwoordig gelukkig ook anders, en wel met de Amazon Web Services.
Continue reading "Hoe bouw je snel een virtuele dedicated server" »
Recent Comments